Iets doen in je straat of buurt

Een fijne buur ben je al als je goed met de mensen in je straat omgaat. Heel simpel dus: als je elkaar groet, af en toe een praatje maakt en niet voor rommel of geluidsoverlast zorgt. Ook hoef je heus niet iedereen aardig te vinden. Maar je discrimineert niet en probeert neutraal of vriendelijk te zijn tegen iedereen. Maar wat als je nou wat meer wil?  

Creatief verbinden met je buurtgenoten
Een mens is zo rijk als zijn netwerk. Gewoon een praatje maken is dus het devies. Iemand zei ooit: als iedereen aan beide kanten 3 buren eens op de koffie uitnodigt, heeft élke Zuilenaar een netwerk.

Je kunt gewoon op de koffie gaan of meedoen met een feestje. Haal drie stoeptegels uit de stoep voor je huis en tover deze om in een geveltuintje. Of zet een bankje voor je deur: fijn voor jou, en fijn voor de oudere buurtwandelaar, die even kan gaan zitten.

Kleine behulpzaamheid die leuke contacten oplevert, is bijvoorbeeld het uitlenen van spullen via Peerby of het reageren op een oproep op onze facebooksite of Nextdoor.

Samen iets organiseren
Wil je meer? Organiseer een rommelmarktje, een kledingruilactie, een spontane buurtbarbecue. Zet een minibiebje voor je huis en meld hem hier. Voor gezamenlijke activiteiten zoals een moestuinbak, buurtbeheer van een groenstrook, het opknappen van een (speel)pleintje of een straatfeest kun je bij het Initiatievenfonds onder voorwaarden een aanvraag doen.
Of doe met je straat mee aan ‘Zuilen Plandelt’,  ‘Guerilla Gardening’, of Burendag. Misschien vormen jullie wel een tijdelijke, zomerse leefstraat. Er zijn vele mogelijkheden. Je kunt ook iemand uit je buurt helpen die worstelt met eenzaamheid. Ken je niemand maar wil je zoiets, dan kun je je via de homepage van dit Burennetwerk Zuilen opgeven.

Tips tegen eenzaamheid
 

Buurtbemiddeling
Heb je problemen met je buren en weten jullie het samen niet meer op te lossen? Buurtbemiddelaars kunnen helpen om er samen uit te komen.
De voordelen van buurtbemiddeling zijn dat buren:
Conflicten zelf oplossen;
Communicatie herstellen;
De leefbaarheid van de buurt, wijk en gemeente verbeteren.
Je kunt je trouwens ook laten trainen om zelf (buiten je eigen buurt) buurtbemiddelaar te worden. U Centraal ondersteunt op goede wijze een grote groep Utrechters die vrijwillig optreden als buurtbemiddelaar.
Burennetwerk Zuilen is lid van HipHelpt Utrecht

Burennetwerk Zuilen

Burennetwerk Zuilen is een wijknetwerk voor informatie, burencontact en praktische hulp. Bewoners en wijkorganisaties versterken samen de sociale basis van Zuilen. Volg ons op facebook.
© 2024 Burennetwerk Zuilen  - Disclaimer - Website realisatie door Vanderperk Groep