Hulp en advies bij opvoeden

Als je als kind ergens mee zit, kan je elke dag van 11-20u en in het weekeinde van 14.00 tot 20.00 terecht bij de Kindertelefoon. Je mag anoniem blijven en ze kunnen echt goed luisteren. Je kan chatten of bellen: 116-111.

Is er thuis wel eens sprake van onveilige situaties of ken je een gezin waarbij dat het geval is? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Je kan ook bellen met een hulpverlener bij Veilig Thuis: 0800-2000. Als je niet wilt, hoef je je naam niet te zeggen.

Het Buurtteam Jeugd en Gezin Zuilen geeft hulp bij psychische problemen van je kind, stress in je gezin, WMO-aanvragen, financiële problemen en kindregelingen, scheiding etc. Zij zijn opgeleid om gezinnen te helpen, zowel met eenvoudige als met hele ingewikkelde problemen. Ze zitten in buurthuis Zuilen op st. Ludgerusstraat 251. Ze hebben inloopspreekuur op dinsdag- en vrijdagmiddag tussen 13.00 tot 16.00. Een afspraak maak je via 030-740 05 03 of aan de balie.

Voor ‘gewone’ vragen en informatie over de gezondheid, het opvoeden en opgroeien van kinderen van alle leeftijden en over ouderschap kunnen je ouders ook terecht bij het Centrum Jeugd en Gezin Geuzenveste, op de van Hoornekade 25. Hier krijgen kinderen ook hun vaccinaties. Op hun website staat veel waardevolle opvoedinformatie!

Bij ingewikkelde problemen met jonge kinderen tussen 0-7 kan je als ouders een afspraak maken bij Integrale Vroeghulp (of het buurtteam of CJG kan dit voor je doen). Dit is een gratis dienst om tijdig te kunnen helpen bij complexe problemen van jonge kinderen.

Gezondheid en gezond gewicht

Als je kind boven een gezond gewicht zit, is het moeilijker om te bewegen en te sporten. Soms wordt het gepest of wordt het er onzeker van. Niet makkelijk om dan af te vallen! Gelukkig kun je vrij gemakkelijk hulp krijgen bij voeding en beweging. Via de huisarts of het CJG kun je in contact komen met de jeugdarts of de jeugdverpleegkundige. Zij maken een plan met je kind en de ouders. In dit plan staat welke stapjes je kind zet en wat je als ouders kunt doen. Het helpt het beste als heel het gezin meedoet.   De jeugdverpleegkundige van onze wijk is Sandra van Iersel: 030-286 33 00. www.jeugdengezinutrecht.nl.

Ook kan je kind in Zuilen meedoen met het 10-weken programma LEFF (leefstijl, energie, fun & friends). Een leuk programma dat goed werkt. Juf Paula Rip kan je er meer over vertellen: prip@ziggo.nl, 06-41 91 33 05.

Op de Amsterdamsestraatweg 542 zit een speciale kinder-diëtist, Lori Jansen. Dat is iemand die je kind helpt bij wat het eet om op gezond gewicht te komen en te blijven. 030-343 80 00, www.dieetplaneet.nl.

Heeft je kind bewegingsproblemen of pijn aan spieren of gewrichten, dan kan de huisarts het verwijzen naar een kinder fysiotherapeut. Er zitten er twee op de Amsterdamsestraatweg, zie www.kinderfysiotherapie.nl en www.janvanrijnkinderfysiotherapie.nl. Bij chronische aandoeningen kan je kind meedoen aan het leefstijlprogramma Fitkids. Dat vind je bij Medicort, ook op de Amsterdamsestraatweg www.medicort.nl.

.