Een fijne buur
Een fijne buur ben je al als je goed met de mensen in je straat omgaat, elkaar groet en af en toe een praatje maakt en geen overlast aan anderen bezorgt (rotzooi, geluid). En je bent natuurlijk aardig tegen de vakmensen die in de wijk werken. Die hopelijk dan ook weer aardig zijn tegen ons allemaal! Ook hoef je heus niet iedereen aardig te vinden, maar je discrimineert niet en probeert neutraal of vriendelijk te zijn tegen iedereen. Maar wat als je nou wat meer wil?

Wordt buurtverbinder!
Bij het Burennetwerk zelf actief worden is natuurlijk de eerste optie. Zie daarvoor de folder en de pagina Even voorstellen: Burennetwerk Zuilen.

Eenzaamheid
Je kunt iemand helpen die worstelt met eenzaamheid. Hier vind je tips daarvoor.

Koken
Moet je toch koken? Laat een ander er af en toe van meegenieten. Dat kan door een alleenstaande, zieke of oudere straatgenoot uit te nodigen bij je aan tafel, of door een maaltje voor hem of haar apart te houden. Zou je zoiets wel willen, maar ken je niemand die hiervan gebruik wil maken, kijk dan eens bij www.eetmee.nl of www.thuisafgehaald.nl. Eet Mee! bemiddelt voor je. Thuisafgehaald is een website voor thuiskoks. In beide gevallen kun je een vergoeding van de deelnemer vragen voor je maaltijdkosten.

Zelf iets organiseren
Wil je zelf iets organiseren? Een straatfeest, opschoonactie of het beheren van een stukje verwaarloosd groen? Op www.utrecht.nl/initiatievenfonds vindt u informatie hoe u hiervoor wat geld kunt aanvragen. Het wijkbureau of de sociaal makelaar van Me’kaar helpen u graag.

Vrijwilliger worden
Er zijn een heleboel organisaties in de wijk actief. Of je nou graag met ouderen of kinderen omgaat, iets met koken, cultuur, sport, gezelligheid of handwerken wilt doen, er is voor elk iets wils. Ook als je speciale vaardigheden of kennis hebt, zoals website bouwen of hulp bij de administratie, kun je terecht bij een wijkorganisatie. Kijk op deze site eens naar alle Zuilense clubs en hun activiteiten. Een andere manier om vrijwilligerswerk te zoeken is via de Vrijwilligerscentrale Utrecht (VCU). De VCU geeft ook goede trainingen aan vrijwilligers en hun organisaties.

Meepraten over de wijk
Als je zelf iets vindt over de wijk, waar kun je dan terecht? Je kunt je natuurlijk meteen tot de Gemeenteraad van Utrecht wenden. Maar voor de meeste zaken is de ingang van het Wijkbureau Noordwest een stuk sneller én effectiever. Loop eens bij ze binnen op de Amsterdamsestraatweg 283. Ook hebben Zuilen, Ondiep en Pijlsweerd samen een bewonersraad, de Wijkraad Noordwest. Hierin zit een vaste groep bewoners die gevraagd en ongevraagd advies geeft aan het stadsbestuur over ontwikkelingen in de wijk.
Heb je eenvoudige klachten die snel verholpen moeten worden (zwerfvuil, gevaarlijke boom, stoeptegel, kapotte lantarenpaal) dan kun je een melding maken bij het Online Loket van de gemeente Utrecht. Met je Digid kan je ook overlast van personen of bedrijven melden. De ervaring leert dat er dan snel gehandeld wordt. Bellen kan ook via het eenvoudige vijfcijferige nummer: 14 030.

Buurtbemiddeling
Heeft u problemen met uw buren en weten jullie het samen niet meer op te lossen? Buurtbemiddelaars kunnen helpen om er samen uit te komen.
De voordelen van buurtbemiddeling zijn dat buren:

  • Conflicten zelf oplossen;
  • Communicatie herstellen;
  • De leefbaarheid van de buurt, wijk en gemeente verbeteren.

U kunt zich ook laten trainen om zelf buurtbemiddelaar te worden. U Centraal ondersteunt op goede wijze een grote groep Utrechters die vrijwillig optreden als buurtbemiddelaar.

Maar we hopen dat uw allereerste acties de onderstaande zullen zijn.

Actie 1: aanmelden voor de nieuwsbrief van Burennetwerk Zuilen

Actie 2: naar het kloppend hart van Burennetwerk Zuilen op Facebook